Работно време
0888 420 438

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Напоследък придобива все по-голяма популярност и развитие.Тя е съчетание на изкуство, техника и знания. Красивата усмивка и белите зъби ВИ дават самочуствие и усещане за успех. Включва естетични пломби, избелване на зъби, инлеи, онлеи, корони /керамични, циркониеви/, мостове, фасети.

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Естетична пломба

Пломби /обтурации / се правят при наличие на кариес. Това е процес на деминерализация и деструкция на зъбния емайл, развива се постепенно като се локализира най-често по фисурите и ямките дъвкателно, в контактната точка между съседни зъби и в зъбната шийка. Лечението на кариеса се извършва с местна упойка, почистване на кариозната маса и директно възстановяване с фотополимери, които имитират цвета на съседните естествени зъби, поради наличието на множество нюанси се комбинират от зъболекар.

Избелване на зъби

Това е процедура при която настъпва промяна в интензитета /наситеността/ на цвета на зъбите спрямо предишното им състояние. Причините за оцветяване са:

  • Пигментите в някой храни – червено вино,черен чай,кафе, какао, кока кола и други;
  • Възраст;
  • Генетични оцветявания;
  • Тютюнопушене;
  • Флуороза.

Съществува разлика в степента на избелване – най-добре се повлияват кафявите и жълтеникавите, по-слабо синкавите и сивкавите. При вътрешни оцветявания / променен цвят на дентина под емайла /се изработват фасети или корони. Избелването е козметична процедура и не се препоръчва на деца под 16 години, бременни и кърмачки.

В кабинета се предлага домашно избелване.В зъботехническа лаборатория се изработват специални шини, след вземане на отпечатъци от горна и долна челюст и в тях се поставя избелващия гел    с различен процент избелващ агент – 10%, 16% или 20%.Това е една напълно безвредна манипулация с която може да се постигне няколко тона по-бели зъби и една неповторима усмивка.

Фасети

Представляват тънки порцеланови люспи, които се изработват от зъботехник в лаборатория.
Това се осъществява в няколко етапа: първоначално се извършва подробен преглед за установяване на състоянието на твърдите зъбни тъкани, гингива, пародонт, правят се снимки, след което се изготвя индивидуален лечебен план на всеки пациент.

Бондинг

Неинвазивен щадящ метод за красива усмивка в едно посещение за разлика от фасетите. Целта е корекция на несъвършенствата във формата, големината и текстурата на зъбите /най–често предните/ – оцветявания, отчупвания, затваряне на разстояние между тях.
При тази процедура фотополимерът се нанася и моделира послойно от зъболекаря.

Корона

Когато липсва голяма част от зъба или съществува опасност от счупване, не е възможно поставянето на пломба, се изработва корона.Най–често се наблюдава при  девитализирани зъби.Коронката обхваща зъба от всички страни, възстановява анатомичната му форма, размери и подобрява естетиката.Короните могат да бъдат изработени от керамика, металокерамика, цирконий, злато, пластмаса.

Инлеи, Онлеи, Овърлеи

Поставят се при лечение на кариес, но когато той е обхванал по-голяма част от зъба. Изработват се в зъботехническа лаборатория от керамика или фотополимер. Инлей само дъвкателно, онлей или овърлей, когато кариесът е засегнал и странични повърхности на зъба.

Естетичен преглед