Работно време
0888 420 438

Полезно

Денталните ерозии загрозяват усмивката. Те представляват кухини или ръбове по повърхността на зъбите ,най -често в областта на шийката.
Впоследствие, при този процес емайла се загубва и дентина става видим / тъмен и жълтеникав на цвят/, чувствителен към топло и студено, болка се усеща при консумацията на киселинни храни.
Причините водещи до ерозии в основата на зъба се разделят на три групи. Механичното въздействие на зъбните четки и абразивните пасти за зъби при подържане на лична хигиена могат да отключат този проблем. Затова трябва да бъдем много внимателни при избора на четка и паста. Деминерализиращото действие на лекарствените средства, киселинните храни и напитки, както и работата в лаборатории или химически предприятия също водят до ерозия на зъбната тъкан. По някога е възможно да се насложат няколко причини, които действат едновременно. Бързината на разграждане на емайла зависи от общото здравословно състояние на пациента. Много от хроничните заболявания могат да причинят дентални ерозии.Такова заболяване е булимията. Тя засяга все повече млади момичета, чиято основна цел е да постигнат желаните килограми. Този стремеж за съжаление може да доведе до промени в твърдите зъбни структори. Поради високото съдържание на киселини в повърнатите материи, настъпва деминерализация на емайла и впоследствие той изчезва. Киселините произведени в стомаха могат да се върнат към устната кухина и да увредят емайла при т. нар. гастроезофагеален рефлукс. Хората страдащи от проблеми с хранопровода или приемащи голями количества алкохол, често развиват този проблем и се оплакват от болка при консумацията на топли и студени храни или напитки. На този процес може да се противодейства като се спазва определен режим на хранене. Киселинните напитки / като прясно изцедени сокове от цитрусови плодове/ предизвикват ерозии на зъбите. Тяхната киселинност е с ниско рН и всичко под рН 5,5 вреди на зъбите. Газираните напитки, содата,пуканките и въглехидратните напитки също могат да предизвикат ерозии .Както и енергийните напитки , които вредят не само на психиката, но и на зъбите. Най-полезни не само за устната кухина , но и за тялото са водата и млякото. Необходимо е спазването на няколко правила за да се предпазят зъбите от ерозии на емайла. Например газираните напитки и киселинните храни да се консумират след обяда и след вечерята, а не между тях. Прясно изцедените сокове от цитруси / портокали, лимони и др. / трябва да се пият със сламка. Всяко хранене е добре да завършва с парче сирене или глътка мляко за да се намали киселинноста в устната кухина. Добре е да се дъвче дъвка , но без захар. След консумацията на нещо кисело е необходимо да се изчака поне един час за да се измият зъбите с четка и паста. Самият процес на измиване на зъбите се прави сутрин и вечер поне за две три минути, като се използва вода за уста и конци след изплакването им. Децата до три годишна възраст трябва да използват паста за зъби с 1000ррм флуор, а тези над три години и всички останали с 1500ррм флуор.